Navdušenje nad naravo nas je letos popeljalo v kraljestvo Zlatoroga – v Triglavski narodni park.

Dva dneva (26. in 27. 5. 2017) sta bila polna doživetij, nagradilo pa nas je tudi čudovito vreme.

Prvi dan smo obiskali Čebelarski muzej v Radovljici (svoje vedenje o čebelah smo dopolnili s številnimi novimi podatki o življenju in pomenu naše avtohtone čebele kranjske sivke) ter Muzej Triglavskega narodnega parka na Bledu .

Pogled na Blejsko in Bohinjsko jezero je bil prelep, obisk pri slapu Savica pa nepozaben.

Drugi dan smo v okolici reke Pišnice in ob jezeru Jasna v Kranjski Gori opravili samostojno terensko raziskavo rastlinja, zavarovanih rastlin in napravili kemijsko analizo vode. Na terenu smo spoznali geografske in okoljske posebnosti alpskega sveta.

Če smo bili pri izviru Save Bohinjke, smo hoteli videti tudi izvir Save Dolinke – Zelenci so v tem letnem času, ko je vode veliko, še posebej mikavni.

Obiskali smo Planinski muzej v Mojstrani, kjer nas je pričakal »Požganc«– gorski vodnik in prijatelj Jakoba Aljaža in nam pripovedoval o gradnji poti na Triglav ter Aljaževem stolpu, posebej  se  nas je dotaknila njuna  neizmerna ljubezen do naših gora in slovenske zemlje. Da pa ne bi omagali, nam je pripravil culico z malico.

Slovenski planinski muzej je dobil v upravljanje znameniti  helikopter  »burduš« , mi pa smo z navdušenjem opazovali prikaz helikopterskega reševanja iz Ferate Mojstrana.

V dolini Vrat pa nas je čakal še en biser: slap Peričnik. Vsakega izmed nas  je rahlo pobožal s hladnim pišem.

Domov smo se vrnili bogatejši za celo vrsto novih doživetij.

 

                                                                                                               Organizatorke tabora:

Ada Švegelj, Daša Sojer in Katarina Vodopivec Kolar

(Skupno 281 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost